Първите щъркели пристигнаха в Самуилово

08:24, 02 мар 16 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Щъркели долетяха  в сливенското село Самуилово, съобщиха жители на селото. Двойката се е настанила на обичайното място в центъра. Селото е прочуто с това, че в местния парк от стари дъбови дървета на повече от  600 години се намира най-голямата естествена колония на щъркели у нас.

Щъркеловите гнезда в населеното място са 13, а 10 от тях са на дървета.

Всяка година в Самуилово гнездят около 26 щъркела, казват местните. Преди година най-малките щъркели са били 35, а сега очакванията са за по-голям брой. Според поверието пристигането на първите щъркели е знак, че пролетта е близо.

Докато щъркелите са тук, в Самуилово ще има живот, твърдят хората. И за да покажат, че винаги са добре дошли, са създали Музей на щъркела.

70 броя гнезда на щъркели, от които 10 изоставени са на територията на Община Сливен. Данните са на 7-то международно преброяване на щъркелите, съобщиха от отдел „Екология” към общината.

По населени места най-много гнезда има в селата Самуилово, Биково, Желю войвода, Младово, Скобелево като интересна е тенденцията на строене на щъркелови гнезда в планинската котловина на селата Средорек, Божевци, Стара река, Изгрев.

Следващото международно преброяване на щъркелите ще се проведе през 2024 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама