Софийският университет решава за по-високи такси

08:33, 02 мар 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Академическият съвет ще определи размера на таксите за обучение на студенти за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в сряда, съобщават от ВУЗ-а. Съветът трябва да вземе решение по предложението на Съвета на деканите за величаване на таксите, но само за новоприети студенти. Предложенията за поскъпваневарират между с 15 до със 370 лв.

Факултетът по медицина и Факултетът по химия и фармация не предлагат увеличаване на годишните такси за обучение на студенти и през следващата учебна година те ще се запазят в същия размер от 925 лева за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ и 720 лв. за специалностите в професионално направление „Здравни грижи“.

Предложенията на факултетите, обсъдени в Съвета на деканите, предвиждат увеличаване на годишните такси за останалите 23 професионални направления, в които Софийският университет обучава студенти, между 40 и 239 лв. за редовната форма на обучение и между 15 и 370 лв. за задочната форма.

Най-голямо е предложеното увеличение на годишната такса за задочно обучение в професионално направление „Педагогика“ - от 115 на 485 лв., и за редовно обучение в специалностите „Право“ и „Международни отношения“ – от 500 на 739 лв.

Предложението на Съвета на деканите е таксата за кандидатстване в Софийския университет да се запази на нивото от миналата учебна година – 30 лв.

Студентските такси в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ не са увеличавани от 2008 година, уточняват от пресцентъра и допълват, че предложеното поскъпване в повечето случаи остава далеч под допустимия максимален размер според Закона за висше образование.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама