112 млади семейства в Старозагорско ползват облекчения заради ипотечен кредит

09:36, 02 мар 16 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 112 млади семейства от Старозагорска област намаляват доходите си, със сумите от платени лихви по ипотечни кредити, съобщиха от местния офис на Националната агенция за приходите.

И през 2016 г. един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината. Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от сумата от годишните данъчни основи лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък.

От началото на годината до момента 112 млади семейства са поискали да намалят данъчната си основа със суми платени за лихви по ипотечните им кредити.

За да се ползва данъчното облекчение, едновременно трябва да са налице следните условия:договорът за ипотечния кредит да е сключен от данъчно задълженото лице и/или от съпруг/а, с който/която имат сключен граждански брак; данъчно задълженото лице и/или съпругът/ата не са навършили 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит; ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през годината.

Задължително условие за ползване на данъчното облекчение е данъчно задълженото лице да представи писмена декларация от съпруга/та, че няма да ползва данъчното облекчение за същата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама