ЕК решава за извънредна финансова помощ за Гърция заради мигрантите

09:59, 02 мар 16 / Свят 25 189 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия обсъжда днес да отпусне извънредна финансова помощ в размер на 700 милиона евро за Гърция, за да се справи с бежанския наплив, съобщава „Български новини“.

Средствата са предвидени за срок от 3 години, което веднага породи съмнение дали ще бъдат достатъчни при темповете, с които продължават за навлизат мигранти в Европа.

Euractiv посочва, че през февруари Жан-Клод Юнкер е обещал на гръцкия премиер Алексис Ципрас помощ от 500 милиона евро. Според властите в Атина по-вероятно е за тази година да са нужни до 1 милиард евро само за мигрантската криза в Гърция.

Същевременно европейски дипломати съобщиха, че въпреки обещаните милиарди евро Турция отказва достъп до своите териториални води на натовските кораби, които бяха изпратени още преди три седмици, за да помагат за пресичането на нелегалния трафик на хора в Егейско море.

Македонският външен министър Никола Попоски предупреди, че увеличаването на мигрантите увеличава риска от конфликт между балканските държави.

Над 10 000 бежанци остават блокирани на гръцко-македонската граница

Властите в Македония засилиха военното присъствие по границата си с Гърция дни след като хиляди мигранти се опитаха да преминат със сила през пункта в Гевгели на гръцко-македонската граница, където проблемите се задълбочават. Около 10 000 души са блокирани на граничния пункт „Идомени“, а от вътрешността на страната продължават да пристигат мигранти. Появяват се и нови палаткови лагери край магистралата към Солун.

Миналата неделя гръцкото министерство на имиграцията внесе в еврокомисията спешен план с „искане за 450 милиона евро за оборудване и персонал за издигане на временни лагери за бежанците, които се очаква да бъдат блокирани в страната“.

В понеделник говорителката на гръцкото правителството Олга Геровасили уточни, че спешно има нужда от 480 милиона евро за настаняването на 100 000 души. Според неягръцката армия помага за изхранването на около 10 000 души, хиляди други получават храна, подслон и лекарства от неправителствени организации. По островите поне 6000 души чакат фериботите да подновят работа, за да ги превозят до континента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама