Отпускат средства за подобряване на условията в бургаския затвор

10:36, 02 мар 16 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осигурява се финансиране за извършването на ремонтни дейности за подобряване на санитарните условия в затвора в Бургас, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Правителството е одобрило вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на правосъдието. С 3 млн. лв. се намаляват предвидените разходи по бюджетна програма „Охрана на съдебната власт” и средствата се пренасочват към бюджетна програма „Следствени арести и пробация”. Именно по този начин се осигурява финансирането за предвидения ремонт.

Правителственото решение позволява да бъдат изпълнени част от препоръките, отправяни в редица доклади на национални и международни организации, относно лошите битови условия.

Както вече сме съобщавали, условията в бургаския затвор са нечовешки. Затворниците нямат достъп до тоалетна през нощта, вместо това използват пластмасови кофи. Не им се осигуряват и адекватни лекарски грижи. Килиите не са ремонтирани  отдавна, а леглата и завивките не са сменяни с години. В някои от килиите са настанени по 20 души. Самите затворници си правят компания с дървеници, хлебарки и мишки.

Затворът в Бургас е строен през далечната 1938 година. По думите на директора Бранимир Мангъров, цялостна реконструкция не му е правена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама