Производителите на мартеници в Добрич: Искаме да работим законно, а не да ни изкарват престъпници

11:45, 02 мар 16 25 778 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Производители на мартеници, които продават на базара в центъра на Добрич, алармират, че тази година са подложени на масирани проверки. Данъчни, Комисията за защита на потребителите и още други институции предявяват изисквания, за които никой не ги е предупредил. Хора, които от 9, от 15 години продават изработените от тях и семействата им мартеници на организирания от Общината базар, споделиха, че никога досега не е имало такива проверки, не са изисквали да имат касов апарат. Сега десетина от тях вече имат съставени протоколи, въз основа на които ще бъдат наложени актове. Някои от тях са за укрит оборот от ...7 лева. Сумата по актовете ще е между 300 и 1000 лева. Така парите, които те са припечелили от мартениците, произвеждани месеци наред, ще отидат в държавната хазна, а те отново ще търсят как да преживяват.

„Изкараха ни престъпници, а никой от нас не е излязъл да продава тук от хубаво“, сподели Стела Илиева. Тя самата е майка на дете с детска церебрална парализа и не може да работи, за да се грижи за него. Не знае колко време ще може да е личен асистент и мартениците, които прави от януари, са единственият начин тя да подпомогне семейния бюджет.На базара продава и Йорданка Щерева. „Аз съм инвалид. Имам онкологична  операция. Излязла съм да продавам мартеници, защото пенсията ми е 130 лева. Как да се справя с тези пари. Изкарала съм 500 лева и вече се прибрах, защото не мога да си позволя да ги дам за глоба и да остана с празни джобове“, сподели тя. Истината е, че всеки го прави, защото няма пари, защото няма работа. Ние не сме прекупвачи, а сме производители, допълва друга.

Много от хората, независимо, че са платили такса за участие в базара до 3 март, са прибрали мартениците си, защото се страхуват да излязат да продават. Жена обясни, че при когото и да бяха отишли данъчните, той щеше да бъде санкциониран, тъй като никой няма касов апарат. Всички те са физически лица и нямат регистрирани фирми. Категорични са, че не е възможно да се продават мартеници и да се маркира едновременно. „Къде да се сложи касов апарат, когато вали.? На нас той ни трябва само 15 дни в годината“, споделят те. Оказва се, че не могат да са към Камарата на занаятчиите, защото няма курс за изработване на мартеници, който да завършат, за да бъдат признати за занаятчии.

Производителите на мартеници искат законът да бъде променен. „Ние сме излезли да продаваме на студа, в дъжда, в снега, не да печелим милиони от мартеници, а да си изкараме прехраната, защото повечето от нас нямат работя. Има и възрастни хора, на които не им стигат пенсиите“, обясни Стела Илиева.

Те настояват да бъде определен еднократен данък – патентен или друг, който да плащат, за да работят законно, но да не се налага да имат касови апарати. „Искаме държавата да спре да ни изкарва въздуха, а да ни остави да работим“, допълниха производителите.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама