Падат цените на вносните плодове и зеленчуци в Пловдив (снимки)

11:54, 02 мар 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цените на вносните зеленчуци, които традиционно българите предпочитат намаляват. Това показа проверка на Пловдив Topnovini.bg.  На "Понеделник пазара" сергиите са останали наполовина. "Не е заради блокадата, а заради данъчната проверка, която започна миналата седмица. Нередовните се скриха, останахме да продаваме само онези, които имаме изрядни документи", обясняват празните места търговците.

Цената на краставиците е от 2 лв до 2.50 лв. "Борсите изкуствено надуха цените в началото на блокадата на гръцката граница. Преди 10 дни започнаха леко да намаляват, а в последните дни падането е осезаемо и за клиентите. Не е вярно, че няма на склад, защото се внасят огромни количество", заяви Стоян Илиевски.  

Килограм домати струват между 1-60 лв  и 2.20 лв. "Има разлика в качеството между българските и вносните зеленчуци. Разликата в цената обаче не е голяма", коментират производители. Нашенските оранжерийни краставици се продават по 3 лв.

"Започнаха да се нормализират доставките и при нас, но все пак турските тирове със стока са повече от гръцките", заяви изпълнителният директор на най-голямата борса за плодове и зеленчуци в Южна България в Първенец Христо Панайотов. Минималната цена на доматите там е 1.30 лв, максималната 1.60 лв. Краставиците се продават от 2 до 3 лева. Портокалите са около 1 лв, килограм грейпфрут струва 1.10 лв, а бананите-2.30 лв.

Панайотов заяви, че на тържището в Първенец все още няма оранжерийни домати. "Причината е студеното време и скъпият ток, защото той е най-важен за една оранжерия с домати", допълни Панайотов.

Краставици засега се предлагат единствено от оранжериите в Йоаким Груево, Първомай и Мало Конаре. Струват 3.10 ст за килограм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама