Гражданска инициатива иска промени в закона за референдумите

12:28, 02 мар 16 / Политика 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националната гражданска инициатива “Участие, а не участ!” поиска промени в закона, уреждащ референдумите.

Гражданите настояват да бъде премахнато изискването за избирателната активност за признаване на резултатите от допитванията, “така както такова изискване не се поставя за признаване резултатите от политическите избори”, пишат те.

От гражданската инициатива настояват още да бъдат намалени четири пъти праговете за иницииране на национален и два пъти праговете за иницииране на местен референдум, както и да бъде премахнато изискването за препис на хартиената подписка за иницииране на референдум в електронен списък, което представлява огромна административна тежест за инициаторите и с това недопустимо ограничава правото на референдум, правото на петиция и свободата на словото.

Гражданите искат още и да бъде облекчен обемът лични данни, изисквани в подписките, да бъдат унифицирани и прецизирани критериите за проверка валидността на личните данни, както и да бъде въведена Национална електронна гражданска инициатива по модела на Европейската гражданска инициатива, която да дава възможност на българските граждани, независимо от местонахождението си, да отправят предложения към националните институции.

Председател на НГИ “Участие, а не участ!”, учредена на 26 февруари т.г. в София, стана Даниела Божинова от „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“.

Първи подписите си положиха Тошко Йорданов – член на Инициативния комитет за национален референдум, регистриран от „Шоуто на Слави“ и Веселин Марешки – председател на Инициативен комитет за Референдум 2016.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама