Парламентът ще избира бюрото срещу корупцията

12:35, 02 мар 16 / Политика 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Единният орган за борба с корупцията по високите етажи ще се избира от Народното събрание. Днес на оперативно заседание мина антикорупционният закон. Законопроектът вече е раздаден и на шефовете на парламентартните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.

Това заяви на брифинг в парламента вицепремиерът Меглена Кунева, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Законопроектът беше отхвърлен от депутатите миналата година, като един от основните спорни моменти беше именно избирането на шефа на новата мегаструктура. В първоначалния вариант се предвиждаше той да се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет. 

Бюрото ще обедини Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации.

"Очаква се до края на март законопроектът да е внесен в Народното събрание, като преди това мине и през обществено обсъждане. Проектът е изготвен след няколко консултации на политическо ниво, включително с активното участие на премиера и в тясна връзка с Комисията по отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), министърът на правосъдието. Органът е единен на основата на Комисията за конфлликт за интереси, БОРКОР, звеното от Сметната палата, както и КОНПИ", обясни Кунева.

По думите й продължава основна теза да бъде връзката между конфликта на интереси и проверката на имуществото. "Отново органът е за проверка на лицата по високите етажи в частта за противодействие на корупцията", добави тя. 

Кунева допълни, че изискванията към ръководството на органа са директорът му да е юрист с 10-годишен стаж, а заместник-директорите да са с висше образование и със 7-годишен стаж. 

"За проверка на магистратите инспекторатът ще проверява имуществените декларации. Декларира се имуществото на лица в съпружеско съжителство, като има ясна дефиниция, която гласи, че включва съжителство на съпружески начела, продължило повече от 2 години", поясни вицепремиерът. 

Ще се декларират и обучения, ако цената им е над 10 000 лв.,предвижда още проектът. Записано е и задължение за деклариране на имуществото и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съпружеско съжителство.

Заемащите висши държавни постове ще трябва да описват в декларациите си чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, подлежащи на регистрация, на стойност над 10 000 лв., които лицето трайно ползва (т.е. повече от 3 месеца).

Кунева не пожела да отговори на въпрос дали ще подаде оставка, ако и този път законът не намери подкрепа сред депутатите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама