Процедурата за концесия на „Летище София“ тръгва в края на март

12:43, 02 мар 16 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Надявам се до края на март да обявим процедурата за концесиониране на "Летище София". Обещали са ми до седмица-две да е готов с актовете и пускаме процедурата. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски пред журналисти в Министерски съвет.

По думите на Московски анализите показвали, че концесията може да стартира с цена от 550-580 млн. лв. авансово плащане. Той посочи, че концесионният договор ще е за 35 години, а изискването ще е за това време концесионерът да инвестира между 300 и 350 млн. лв.

Той ще трябва да плаща и годишна концесионна такса, която е 2% от приходите на летището. Паралелно с готвената концесия върви и процедурата за нотификация на държавна помощ за БДЖ от Брюксел. Дълговете на националния жп превозвач са 450 млн. лв., в началото на 2015 г. са били над 600 млн. лв.

Московски допълни, че се надява, че с парите от концесията ще бъдат погасени дълговете на БДЖ, а след това може да се купят и нови влакове.

"Безобразно евтини са винетките за тежкотоварни камиони у нас", каза още министърът. Той изрази надежда за по-бързото въвеждане на толсистема за тях.

Московски обясни още, че с ниските такси по международните пътища, които минават през страната ни с нашите данъци субсидираме чуждите превозвачи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама