Еврокомисията поиска премахване на граничните проверки в Шенген до края на ноември

13:12, 02 мар 16 / Свят 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Страните от ЕС са призовани да вдигнат контрола по вътрешните граници на Шенген до края на годината. Това сочи проект на доклад на Еврокомисията, цитиран от „Гардиън“.

Тези проверки „поставят под въпрос нормалното функциониране на Шенгенското пространство. Време е държавите членки да се съюзят и в името на общия интерес да запазят коронното постичение на Съюза“, пише в доклада.

28-те членки на Общността са призовани от ЕК да отменят режима на контрол по границите „възможно най-бързо“, като крайния срок е ноември 2016-а.

Същевременно Брюксел настоява и за по-засилен контрол на външните граници на Съюза. В доклада се съобщава още, че Гърция ще бъде изхвърлена от Шенген, ако не успее да овладее контрола на южната си граница до май тази година, каквато информация се появи по-рано през февруари.

Планът за действие е подготвен преди извънредната среща на ЕС-Турция на 7 март. Очаква се съюзът да призове Анкара да направи повече за овладяване на притока на мигранти като част от сключено миналата година споразумение за отпускане на 3 милиарда евро помощ за Турция. Според този план властите в ЕС ще проведат инспекция на границите на Гърция до средата на април, за да установят дали контролът е адекватен, като окончателното решение за мястото на Атина в Шенген ще бъде взето през май.

Комисията също потвърждава намерението си да разгледа правила, свързани с даването на убежище на мигранти.

От септември 2015 година 8 страни в 26-членната Шенгенска зона върнаха граничните проверки. След като някои държави от Шенген започнаха да проверяват преминаващите техните граници Брюксел твърдо зае позицията, че подобни едностранни мерки са в нарушение на споразуменията с ЕС и ще доведат до огромни икономически загуби за Общността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама