Пловдив ще почете Освобождението за пръв път със заря-проверка

13:23, 02 мар 16 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тържествена военна заря-проверка по повод националния празник Трети март ще има за пръв в Пловдив тази година. Тя ще започне в 18.30 часа на площад "Централен", пред Военния клуб, уточниха от Община Пловдив.

Военната церемония не предвижда поднасяне на венци и цветя, уточниха от Пловдивския гарнизон. Три роти от пловдивски поделения ще се включат в заря-проверката редом с представителни роти, духов оркестър на Военновъздушните сили, факлоносци и знаменосци.

Слово ще произнесе бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68-а бригада "Специални сили". С минута мълчание ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата на България. Предвидена е и 5-минутна заря.

Честването на 138 години от Освобождението на България ще започне в Пловдив от сутринта. В 11 часа Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен в катедралния храм "Света Богородица". Тържествената церемония с полагане на венци и цветя започва в 12 часа пред паметника на руските освободители на Бунарджика. Пловдивският монумент е първият, издигнат у нас в памет на освободителите. Празничната програма ще продължи с концерт на "Биг Бенд Пловдив" от 16 часа пред сградата на Общината.

За празненствата по случай националния празник в Пловдив е делегация от побратимения руски град Санкт Петербург, водена от вицегубернатора Сергей Николаевич Мовчан.

Събитията по случай Трети март са организирани от Община Пловдив със съдействието на Пловдивския гарнизон, Регионалния исторически музей, комитет "Родолюбие" и Пловдивската света митрополия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама