24% спад на престъпността, отчете вътрешният миинстър

13:24, 02 мар 16 / Политика 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През последните месеци има намаление на престъпленията с около 24% и увеличаване с 12,5% на тяхната разкриваемост. С това се похвали вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на блиц контрола в парламента на въпрос на Красиимр Каракачанов (ПФ), предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Проведовехме национално съвещание на териториалните дирекции в МВР и шефове на криминална полиция, за да определим основните насоки, по които ще работи министерството през следващите години. Уверявам колегите, които от място се опитват да ме репликират, че най-заинтересованият човек от това да има обективна картина за битовата престъпност съм аз", подчерта Бъчварова. 

Според нея това не снема отговорността на МВР за общото ниво на криминогенната ситуация и допълни, че правят всичко възможно за най-бързо разкриване на изършителите. В повечето случаи ги разкривали, но по-трудно било да докажат самоличността им. 

"Ако трябва да се промени концепцията за системата за сигурност, в нея трябва да участват и народните представители. Ще допринесем за това, защото вече сме направили първите стъпки - разговори с частните охранителни фирми, от които съм поискала разширяване на периметъра им на действие. Грабежите са на обекти, охранявани от частни фирми, не от МВР. МВР идва след тях. Има сериозен недостиг на кадри, което се опитваме да компенсираме чрез вътрешна реорганизация", добави вицепремиерът.

В реплика Каракачанов заяви, че задал този въпрос, защото от Патриотичния фронт подкрепили правителството заради мерките срещу битовата престъпност. 

"До една единна концепция обаче все още не се е стигнало. Факт е, че МВР взе мерки, обаче разкриваемостта все още не е на задоволително ниво", уточни Каракачанов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама