Битите от Горанов свещеници обмислят затварянето на католическата църква в Бургас

14:22, 02 мар 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Свещениците, които бяха бити от бургаския бандит Горан Горанов, обмислят да затворят католическата църква в града. Това се разбира от тяхно писмо, изпратено до медиите, в което обявяват, че не се чувстват защитени.

„Дали църквата ни трябва да бъде затворена, заради тези инциденти и така да избегнем случването им? Дали трябва да лишаваме желаещите от посещаване на службите, включително от молитва в храма?“, тези реторични въпроси задават след инцидентите свещенослужителите от църквата „Дева Мария Богородица“.

Свещените разказват, че Горан Горанов е започнал да се появява в католическата църква от първите дни на месец февруари тази година, като в началото се е държал мирно и спокойно. Това обаче е продължило до 27-ми февруари, когато той е забелязан да унищожава декорацията в църквата. Свещениците му направили забележка да престане. В този момент Горанов се е ядосал и посегнал да удари един от католиците, но не успял.

На следващият ден, 28-ми февруари, в 17.45 ч. Горанов нахлул в църквата и налетял да бие свещенослужителите.  Започнал да ги удря веднага, щом ги забелязал да влизат в светата обител. Поради тази причина вечерната литургия не е била отслужена, а в църквата е извикана полиция  и екип на Спешна медицинска помощ.

На 29-ти февруари свещениците са помолили да бъде осигурено полицейско присъствие в църквата по време на вечерната литургия, тъй като имало сигнали,  че бургаският бандит пак ще дойде в храма. Точно така се случило. Горанов се появил отново в 18.00 часа. Той е бил задържан, но след 20 минути са го пуснали. Към  края на литургията бившият бодигард пак се е върнал в храма и нанесъл сериозен побой над двамата свещеници. Вследствие на това на място са се отзовали полицаи и медицинска помощ, а божиите служители са били откарани в болницата.

Вчера, 1 март, католическата църква е останала затворена през целия ден, тъй като свещенослужителите се опасявали, че Горанов отново ще се появи.  Така и станало - бургаският бабаит отишъл до сградата към 18:00 часа. Той видял, че металните врати са затворени и започнал да удря по тях с голям камък. Няколко пъти се е опитвал да счупи църковните порти, за да влезе вътре. Впоследствие той е арестуван от полицията.

Горанов е приведен в Бургаския затвор, за да излежава постановената му по-рано присъда от 6 месеца „лишаване от свобода“ за друго престъпление.

Във връзка с извършения от Горанов побой над двамата католически свещеници срещу него е образувано бързо полицейско производство. Повдигнато му е обвинение за причиняване на лека телесна повреда на повече от едно лица по хулигански подбуди.

Разследването по делото продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура-Бургас и ще приключи в срок до седем дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама