Обидени прокурори и следователи искат да говорят пред ВСС за шпицкомандите

14:32, 02 мар 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
26 прокурори и следователи от Отдел 1 "Специализиран" на Софийската градска прокуратура настояват Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) да изслуша и тях във връзка с твърденията на колегата им Бойко Атанасов, съобщава „Правен свят“.

ВСС е поканила Атанасов на изслушване на 7 март, а проверката започна по искане на главния прокурор Сотир Цацаров именно във връзка с публичните изяви на следователя за "шпицкоманда" в прокуратурата, която наблюдава разследванията срещу представители по високите етажи на властта.

В писмо до ВСС прокурорите и следователите определят твърденията на колегата си за дълбоко неверни, несъдържащи конкретика.

Те са проверили значението на думата "шпицкоманда" в Уикиречник и установили, че това са "хора със садистични наклонности, често сред тях има и криминални престъпници, убийци и т.н.". "Ние не сме, а и не смятаме да ставаме лица със садистични наклонности,криминални престъпници и убийци", казват в писмото прокурорите и следователите.

Добавят, че не знаят на какво се дължи невъзможността на Бойко Атанасов да "възприеме и възпроизведе правилно фактите от обективната действителност", това не би било техен проблем, а на кадровата политика на ВСС и на съвестта му. Но реагират, защото част от твърденията му ги засяга, тъй като Атанасов ги обвинява в извършване на престъпления срещу правосъдието и участие в организирана престъпна група.

Те определят за невярно твърдението, че са унищожили документи по досъдебното производство за КТБ. Казват, че това се вписва по интересен начин в атаката, на която са подложени напоследък от някои медии, НПО, публични личности и обвиняеми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама