Лекари: Новите правила за предписване на лекарства са опасни

14:59, 02 мар 16 / Политика 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лекари определиха като „опасно“ предложението на Министерство на здравеопазването заплащаните от Здравната каса медикаменти да се предписват от лекарите не с търговското им име, а с името на активното вещество в тях.

На пресконференция специалисти по нефрология, ендокринология и кардиология настояха текстовете да се променят, за да не се застраши животът на пациентите.

„Имаме проблем, който застрашава здравето и живота на българските граждани“, заяви председателят на Федерация „Български пациентски форум” Иван Димитров и добави, че предложението на здравното министерство е подкрепено със „сериозното участие на „Българския фармацевтичен съюз“.

„Ако аз изпиша лекарства с общото генерично име, пациентът ще отиде в аптеката и ще получи лекарство, което аз няма да знам кое е“, даде пример проф. Емил Паскалев от Клиниката по нефрология и трансплантация в Александровска болница.

По думите му под такова име могат да бъдат включени 2-3, а може и повече оригинални продукти. Всеки един от тези медикаменти обаче има специфичности, свързани с дозите за прием и комбинацията с други медикаменти, които пациентът приема.

Лекарите обясниха, че често оригиналният и генетичният продукт се различават. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама