Пчеларите в Разградско призоваха арендаторите да използват щадящи пчелите препарати

15:06, 02 мар 16 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Арендаторите да използват щадящи пчелите препарати, особено при пръскане на рапица. Това призова председателят на Областния браншови пчеларски съюз "Лудогорска пчела" в Разград Славейко Рашев на работна среща във връзка с прилагането на Наредбата за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Срещата бе председателствана от областния управител Манол Кившанов. На нея присъстваха представители на Областната дирекция по безопасност на храните”, Общинска служба по земеделие, Областен браншови пчеларски съюз "Лудогорска пчела", Сдружение на зърнопроизводителите от Лудогорието, представители на общинските администрации, пчелари и арендатори.

Славейко Рашев представи изискванията за регистриране и настаняване на пчелните семейства в Закона за пчеларството. Той заяви, че според сега действащите разпоредби всеки, който има кошер, дори и един, трябва да го регистрира поне в кметството. “По тази начин, когато има нужда, местната управа може да се свърже с него”, каза още Рашев и добави, че в момента в региона с пчеларство се занимават близо 7 000 души, като 90 процента от тях са с до 10 кошера. Рашев каза още, че в Министерството на земеделието и горите се разработва нова електронна система за бързо уведомяване на пчеларите за предстоящо третиране на посевите с препарати за растителна защита.

Позицията на арендаторите беше представена от Пламен Томов – представител на Сдружение на зърнопроизводителите от Лудогорието и Управител на „Вулпен” ООД - Разград. Той отбеляза, че големите арендатори и пчеларите са в добър диалог. Проблем според него представляват малки земеделски стопани, които не винаги спазват правилата за уведомяване на пчеларите.

Румяна Маринова – главен инспектор „Растителна защита” към ОДБХ заяви, че за миналата стопанска година в областната дирекция са подадени 110 уведомителни писма за наземно пръскане и две за въздушно, и няма жалби за подмор на пчели.

Началникът на Общинската служба по земеделие Анета Нецова подчерта, че към края на февруари, регистрираните като земеделски стопани пчелари в региона са 291.

Д-р Балтаджиев, представител на община Разград посочи, че на територията на община Разград почти няма нерегистрирани пчелари, благодарение на активната разяснителна кампания на местната власт.

Присъстващите изразиха общо мнение, че ежегодните срещи при Областния управител са особено полезни за добрия диалог между арендаторите, пчеларите и институциите.

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама