Иван Тотев: Трети март е нашият български блян, който трябва да ни води към бъдещето

15:20, 02 мар 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Трети март е нашият български блян, който ни е водил и трябва да ни води към бъдещето." Това заяви кметът Иван Тотев в официално поздравление към пловдивчани по случай националния празник Трети март.

В обръщението си градоначалникът отбелязва, че няма по-искрен израз на признателност от тази вековна традиция - всяка година на Трети март да се събираме пред паметника на освободителите и да се преклоним пред подвига на загиналите за свободата на България.

Ето и пълния текст на поздравлението:

Уважаеми госпожи и господа, скъпи съграждани,

Позволете ми от името на Община Пловдив и лично от свое да Ви поздравя с Националния празник на Република България и 138-ата годишнина от Освобождението ни от османско робство.

На 3 март 1878 година в Сан Стефано е подписан предварителен мирен договор, който за българите е реализация на вековната мечта за възстановяване на държавността след петвековното иго. За жалост, само няколко месеца по-късно Берлинският конгрес не се съобразява с интересите на нашия народ. За много поколения идеалът за Санстефанска България е истинската доктрина за национално обединение. За това Трети март е нашият български блян, който ни е водил и трябва да ни води към бъдещето.

И тази година ние, пловдивчани, ще се изкачим на Хълма на освободителите, където през 1881 година предците ни изграждат първия в страната паметник в чест на героите, отдали живота си за Свободата. Той е посветен на последните големи сражения в Руско-турската война - битката за освобождението на Пловдив. И няма по-искрен израз на признателност от тази вековна традиция - всяка година на Трети март да се събираме пред паметника, да се преклоним пред подвига на загиналите за свободата на България и да засвидетелстваме своята признателност към многобройните български, руски, украински, белоруски, финландски, румънски, сръбски и много още герои.

Ние, съвременните пловдивчани, помним и се гордеем със своята история. Нека съхраним този дух и го предадем на младите ни съграждани, защото само с познание, образование и упорита работа заедно ще продължим да изграждаме един модерен и достоен Пловдив!

Честит Национален празник!

Иван Тотев

кмет на Община Пловдив

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама