Историческа възстановка с дъх на барут стресна бургазлии (снимки)

15:23, 02 мар 16 / Култура 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С дъх на барут и пукотевица от истински пушки Община Бургас зарадва жителите и гостите на града по случай 138-годишнината от Освобождението ни от османско иго.

Пресъздаването на събитията от 31 юли 1877 г. в Стара Загора се проведе на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас.  Участниците бяха с реквизит и костюми от периода на войната - автентични пушки ситема "Крънка", модел 1868 г., пушка "Бердан 2", модел 1870 г., "Прибоди-Мартин", пушка "Шнайдер", модел 1868 г. и предно пълнещо оръжие с черен барут.

„За да пресъздадеш този героичен епизод – бойното кръщене на българските опълченци, трябва да имаш сърце на българин, да си родолюбец, да пазиш традициите и да ги почиташ, да не родоостъпваш!“ – сподели един от участниците във възстановката Росен Митев.

Преди 139 години южно от град Стара Загора се изправят едни срещу други 3500 души от дружини на Българското опълчение и отряд от драгуни и казаци срещу 16 000 от Централната армия на Сюлейман паша. В героичния бой за спасяване на Самарското знаме загиват знаменосците Антон Марчин, Авксентий Цимбалюк, С. Минков и дружинния командир подполковник Павел Калитин. Самарското знаме е изнесено от бойното поле след страховит ръкопашен бой от унтерофицера Тома Тимофеев и опълченеца Никола Корчев.

След неуспеха при Стара Загора Предният руски отряд, в чиито редове е Българското опълчение,  заема отбранителна позиция на Шипченския проход, градът е изгорен до основи, а населението му от близо 15 000 жители - изклано.

„Такава историческа възстановка не е правена в Бургас от десетина години. Правим го от чисто патриотични и образователни подбуди“, обясни Петър Парушев – н-к на културния отдел към Община Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама