Здравко Димитров обсъди бежанската криза с посланика на Швеция

15:29, 02 мар 16 / Политика 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трябва да се вземат спешни мерки от всички-държави членки на ЕС и да се изработят правила за ясно разграничаване на икономическите имигранти от бежанците. Около това мнение се обединиха областният управител Здравко Димитров по време на среща с извънредния и пълномощен посланик на Кралство Швеция в България, със седалище в Стокхолм, Н.Пр. г-жа Луиз Бергхолм и Почетния генерален консул, г-н Гьоран Свенсон, съобщават от Областната управа на Пловдив.

Във фокуса на разговора бяха предстоящото домакинство на Пловдив като културна столица на Европа. Областният управител изрази надежда, че ще успеем да създадем добър културен продукт, който да остави своята трайна следа и след 2019 година. Г-н Димитров и посланик Бергхолм се обединиха около становището, че трябва да се работи в посока на разширяване на проекта с партньорство между държавите.

В края на срещата посланик Бергхолм подари на областния управител стихосбирка с произведения на първия национален поет на Швеция - Карл Микаел Белман. От своя страна Здравко Димитров връчи плакет с емблемата на града - Античния театър и букет. Областният управител не пропусна да спази и старата българска традиция и подари на шведските дипломати по една българска мартеница.

След срещата си със Здравко Димитров Луиз Бергхолм посети и сградата на Община Пловдив, където се срещна със заместник-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева. 

Една от темите на разговора между тях бе опита на шведският град Умео - Европейска столица на културата през 2014 година, съобщават от Община Пловдив. Обсъдени са възможни партньорства и прилагане на добри практики, "защото опитът на градовете, които вече са били европейски културни столици е много важен за нас" подчерта заместник – кметът.

В края на срещата, Нейно Превъзходителство г-жа Луиз Бергхолм подари на Амелия Гешева – стихосбирка на български език на големия шведски поет Тумас Транстрьомер и луксозна кулинарна книга с традиционна шведска кухня. От своя страна, заместник-кметът подари на посланичката албума „Филипополис“, козметична серия продукти с българска роза на Рефан, диск за Пловдив и закичи г-жа Бергхолм с мартеница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама