Сборник за опълченците от Варна получиха училищата

15:33, 02 мар 16 / Култура 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Исторически сборник „Освобождението на Варна“, събрал информация за опълченците и поборниците от града и областта, дариха днес на варненските училища представителите на Сдружение „Търсете жената“ и Музей „Стара Варна“. Председателят на сдружението вицеадмирал от запаса Петър Петров и проф. Анелия Клисарова, заедно с хаджи Ламбрин Сотиров връчиха на учители от СОУ „Климент Охридски“ книгите. От Регионалния инспекторат по образование поеха ангажимент те да стигнат до всяко едно от училищата в града и областта. Автор на книгата е Стефан Ранов.

„Издирихме  повече от 100 варненци – опълченци и възрожденци. За някои от тях има много малко информация, но се надяваме да я допълним. Всеки наследник може да се свърже с нас, на гърба на книгата има контакти. Основните ни източници бяха Националната библиотека, музеи, архиви и потомци“, обясни Ранов.

„В книгата има малко известни факти от историята – това е едно много дългогодишно изследване, една изключително ценна книга за града ни. С тази книга слагаме началото на една инициатива за поставянето на паметни плочи на местата, където хората, описани в книгата са живели“, обясни хаджи Ламбрин Сотиров. Той благодари на членовете на сдружението „Търсете жената“, лично на Петър Петров и проф. Анелия Клисарова, че приели идеята от сърце и помогнали книгата да излезе от печат.

Тримата приеха благодарности от учителите на Варна, че ден преди националния празник 3-ти март получават като дар ценни книги.

„Това издание е дело на всички варненци. Радвам се, че толкова много хора се включиха в дарителската акцията, бяха съпричастни и дариха средства“, коментира проф. Анелия Клисарова. Тя обяви, че акцията остава отворена, за да може да има и втори тираж на изданието.

„Благодарим на всички варненци, че подкрепиха инициативата на сдружението. Удовлетворени сме, че успяхме да съберем средствата за толкова кратко време“, коментира Петър Петров, председател на „Търсете жената“. Той припомни, че дарителската акция беше обявена в края на декември миналата година и благодарение на варненци средствата за първите екземпляри на книгата бяха събрани навреме, за да излезе тя от печат ден утрешния празник 3-ти март. Кутии за дарения бяха поставени на различни места в града, а такива се приемаха и по банков път.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама