Депутатите на път да сложат таван на заплатите на регулаторите

15:46, 02 мар 16 / Политика 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите са на път да сложат таван на заплатите на ръководството на регулаторите. Това стана след като приеха единодушно на първо четене промени в Закона за Комисията са финансов надзор, внесени от Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок.

В мотивите за законопроекта е записано, че чрез него се отстранява един законодателен пропуск за липсата на ясен регламент за определяне на допълнителните възнаграждения на служителите на ръководството в някои регулатори – Комисията за финансов надзор (КФН), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Последното доведе до сериозно напрежение в обществото, включително до публични коментари за значителни размери на възнагражденията на някои членове на регулатори, надхвърлящи в някои случаи основната им заплата и сумарно надхвърлящи и възнагражденията на президента, председателя на парламента или на министър-председателя.

В преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се поставя таван на заплатите във всички регулатори с изключение на БНБ, КЗК и СЕМ.

Предложено е въвеждането на публично известна методика, по която да се определят тези възнаграждения в зависимост от реално свършената работа и постигнати резултати.

По време на дебатите Славов заяви, че предложението им е да има таван на заплатите в регулаторите, като ги обвържат със заплатата на председателя на Народното събрание. Според него бонусите не трябва да надвишават едно месечно възнаграждение.

Той припомни, че с Мартин Димитров водиха съдебна битка с БНБ, заради отказ на ръководството на банката да оповести възнагражденията на Иван Искров по време на фалита на КТБ.

Мартин Димитров пък бе категоричен, че независимостта на регулаторите означава, че те сами взимат решения, а не че сами определят заплатите си.

„След всичко което се случи, редно ли е според вас представителите на регулаторите сами да определят възнагражденията си? А ако решат да бъдат 100 000 или 1 000 000? Факт е, че в момента в БНБ има само минимална заплата, но не и максимална и ако ние не приемем този законопроект, ще дойде друг скандал, подобен на този в централната банка“, обясни Димитров.

Първоначално законопроектът не бе приет, тъй като в пленарна зала бяха 70 депутати и 42 гласуваха „против“. След 30-минутна почивка, поискана от Мартин Димитров, промените в закона минаха.

Припомняме, че на 24 февруари на брифинг на Димитров и Славов бе разпространена справка, от която стана ясно, че гуверньорът и подуправителите на БНБ са получили над 1.3 млн. лв. под формата на заплати и бонуси за 18 месеца в периода около фалита на КТБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама