"Мартеници от куфара на емигранта" представиха в Русенския музей

16:19, 02 мар 16 / Култура 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 2 март, бе открита етнографска изложба от колекция мартеници на Мариянка де Монтис – дарител на Русенския музей, съобщават от културната институция. Темата на изложбата е мартениците и мигрантите по света. 

В условията на съвременната глобализация и динамично развитие българите в емиграция устойчиво разпознават мартеницата, като най-български символ, част от романтично-носталгичните спомени в куфара на емигранта, коментират от музея. Поради различното часово време по света, изложбата се открива на 2 март – когато празнуват нашите българи зад граница. 

Мариянка де Монтис е родена през 1932 г. в гр. София. От 1958 г. живее и работи във Франция. Член е на френското дружество на преводачите, а след пенсиониране е предложена за кавалер на ордена за земеделски заслуги на Република Франция. Дарител на колекция от мартеници за Регионален исторически музей - Русе, както и на витрина за експониране на колекцията.

„Народ, способен да създаде такова разнообразие от два цвята – бял и червен не може да изчезне. Неговото въображение ще го спаси...!”, уверена е Мариянка де Монтис. „Дванадесет метровия коридор на фамилната къща беше превърнат в експозиция с мартеници, обогатявана всяка година и представена официално на всички гости с пояснения за символиката на българските традиции”, коментира тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама