През следващите два месеца в НАП-Разград очакват 7 000 данъчни декларации

16:19, 02 мар 16 25 721 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 През следващите два месеца се очаква в НАП-Разград да бъдат подадени 7 000 годишни данъчни декларации за доходи. Това оповести началникът на отдел в офиса на НАП в Разград Йордан Йорданов. Той посочи, че към момента своите годишни данъчни декларации са подали 1045  физически лица, като 30 на сто от тях са го направили по електронен път – с електронен подпис или персонален идентификационен код.

Йорданов уточни, че данъчните декларации през тази година нямат изменение, те са като миналогодишните. Същите са и приложенията, които са към декларациите. Новост по думите му през 2016 година са облекченията за деца – за семейства с малки деца и за семейства с деца-инвалиди, като двата вида облекчения могат да се ползват и едновременно. Към момента от тези облекчения в област Разград са се възползвали 50 семейства.

Йордан Йорданов призова гражданите да не чакат крайния срок за деклариране на доходите си, когато се получават струпвания пред гишетата на приходната агенция. Той припомни, че декларациите освен по електронен път, могат да се подават по пощата – с обратна разписка, на място в определени пощенски станции срещу входящ номер и в офиса на НАП по постоянен адрес.

Йорданов съобщи още, че до момента подадените корпоративни декларации, с които фирмите отчитат печалбата си от миналата година са 967, като 75 % от тях са подадени по интернет. Очкванията на приходната агенция са до края на март броят им да стане 3500. Той припомни, че фирмите, които нямат дейност за миналата година, са длъжни също да подадат декларации, като глобите за неподадени декларации започват от 500 лв.

Йорданов каза също, че се увеличава интересът сред гражданите за издаване на персонален идентификационен код, като за първите два месеца на годината в офиса на НАП-Разград са издадени около 100 кода.

Той информира още, че офисът на НАП е предложил на седемте общини в област Разград да сключат споразумения за предоставяне на данни от съответната община към приходната агенция. Съгласно това споразумение всеки данъкоплатец чрез персоналния си идентификационен код ще има възможност да проверява в интернет освен задълженията си към държавата и тези към общините. Към момента няма все още подписани споразумения, но интерес са проявили общините Разград, Кубрат и Цар Калоян.

Директорът на офиса на НАП в Разград Цанка Тъмнишка отчете, че миналата година е била успешна за разградския офис на приходната агенция, като отбеляза, че има ръст в приходите  по всички видове осигуровки спрямо предходната година.

Разяснения относно настоящата данъчна кампания направи Пепа Недкова, началник отдел, а Шьохрет Сали, началник сектор даде разяснения за данък ДДС за яхти, коли , лаптопи и други дълготрайни активи ползвани за лични нужди и за дейността на фирмата.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама