ЕК отпуска 700 млн. евро за мигрантите

16:28, 02 мар 16 / Свят 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия одобри отпускането на извънредна финансова помощ за бежанците в размер на 700 млн. евро. Това съобщи еврокомисарят за хуманитарната помощ Христос Стилианидис, цитиран от ТАСС.

Според предложението на Еврокомисията голяма част от тези пари от общия бюджет на ЕС ще отидат за подслон на бежанците и други европейски страни през следващите три години. На първо време част от парите ще бъдат предназначени за Гърция, която има сериозни проблеми със справянето с мигрантския поток. Стилианидис предложи отпускането веднага на триста милиона евро и на още 400 милиона през следващите две години.

Мярката е безпрецедентна, защото за първи път европейски пари се насочват за хуманитарни операции на територията на съюза. Драматичната ситуация по т.нар. "Балкански път" на мигрантите принуди Европейската комисия да предприеме спешните мерки.

Парите ще бъдат осигурени от неусвоени средства от европейския бюджет и няма да засегнат средствата за хуманитарна помощ за държави извън Европейския съюз.

В понеделник (7 март) в Брюксел ще се проведе среща на върха между Европейския съюз и Турция. Очаква се на заседанието да бъде изискано от Анкара да изпълнява ангажимента, който вече пое, за драстично намаляване броя на мигрантите, отправящи се към Гърция.

Създаването на механизма ще стане с регламент, който се нуждае от одобрението на държавите-членки и от Европейския парламент. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама