Оставиха окончателно зад решетките двамата мъже, опитали на прекарат дрога през Малко Търново

16:37, 02 мар 16 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд в Бургас не уважи жалбата на задържаните Ахмед Мустафов и Севгин Туков за изменение мярката за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура. Двамата мъже са обвинени за това, че на 25 февруари тази година през ГКПП "Малко Търново“, с товарен автомобил, без надлежно разрешително, направили опит да пренесат през границата на страната към Турция високорисково наркотично вещество- 87 пакета (метамфетамин) в насипно състояние, с общо бруто тегло 156 946 грама и на стойност около 4 млн. лв.

В съдебно заседание обвиняемите и техният защитник оспорват определението на Окръжния съд, с искане мярката за неотклонение да бъде изменена в “домашен арест“. Според адвоката  наличните по делото доказателства, не са достатъчни да се приеме, че всеки един от обвиняемите е съпричастен към престъплението. Защитата оборва извода на първоинстанционния съд, че двамата са знаели за наличието на наркотика в колата.

Адвокатът се позова на фактите по разследването, според които не са налице действия за подготвяно деяние. Автомобилът е закупен два дни преди пътуването, двамата са се снабдили със задгранични паспорти ден преди престъплението. Защитникът подчерта, че Мустафов и Туков са трудово и семейно ангажирани и имат постоянен адрес.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас изрази становище мярката за неотклонение „задържане под стража“ да бъде потвърдена. Прокурорът посочи, че може да се направи извод, че обвиняемите са извършители на деянието. За това престъпление  законът предвижда  наказание „лишаване от свобода“ за  срок от 15 до 20 г. и глоба в размер от 200 000 до 300 000 лв. Според обвинението има реална опасност  Мустафов и Туков да се укрият.

Апелативен съд Бургас обсъди жалбата, оспорвания съдебен акт и изразените от страните становища. Втората инстанция прецени, че  жалбата е неоснователна. От събраните писмени, гласни и веществени доказателства  може да се направи обосновано предположение, че Ахмед Мустафов и Севгин Туков са съпричастни към престъплението и съществува реална опасност да се укрият и извършат друго престъпление. 

Въззивният съд намери, че не са налице необходимите предпоставки за изменение на наложената мярка за процесуална принуда в по-лека и потвърди определението на  Окръжен съд Бургас. Актът на съда е окончателен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама