Филмите „Време разделно“ и „Героите на Шипка“ показва музеят в Добрич на 3 март

17:13, 02 мар 16 / Култура 25 613 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Филмите "Време разделно" и „Героите на Шипка“, който е първият цветен български филм, непоказван след 1989 г., ще покаже на националния празник 3 март Регионалният исторически музей в Добрич.

Музеят ще бъде отворен от 9 до 17 часа на 3 март, като първата прожекция ще е на филма "Време разделно" от 10 часа, а след това от 12 часа ще бъде показан филмът "Героите на Шипка". Лентите ще се завъртат през два часа в една от залите на музея, съобщи на пресконференция директорът на РИМ Добрич Костадин Костадинов.

В музея в градския парк е подредена изложба "И сложиха главите си за Отечеството", която се открива тази вечер от 17,30 часа.

Във витрините са подредени оръжия, документи, облекло, вещи на хайдути, четници и руски войни.

Фокусът е върху хората, които окрилени от идеята да бъдат полезни за свободата на родината си, са дали живота си, обясни специалистът в отдел "Възраждане" Надежда Иванова, която е куратор на изложбата.

В експозицията са представени личните вещи на четници, както и много артефакти от освободителните борби на българите. Тя е насочена към младите хора. "Надявам се и вярвам, че младите хора ще дойдат в музея, защото считам, че в момента младото ни поколение има огромна празнота във възпитанието му в българщина. Станахме някак си прекалени глобалисти и европейци и започнахме да губим националната си идентичност", коментира Иванова.

"Има моменти и периоди, в които повече се вглъбяваме. Възраждането е един от тях и смятам, че празниците са именно за тези хора, заради които ни има нас днес, а сякаш ние в делника забравяме за тях", посочи тя.

Изложбата е реализирана с подкрепата на Регионалния клуб "46-и Добрички пехотен полк", който е член на Национално дружество "Традиция".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама