Хванаха данъчен с 1000 евро подкуп, трябвали за екскурзия до Куба

17:25, 02 мар 16 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Данъчен служител от НАП София е задържана за подкуп от 1000 евро. Това съобщи Румяна Арнаудова, говорител на Главния прокурор, по време на специална пресконференция на прокуратурата, ДАНС и МВР. На брифинга бяха обявени резултати от проведена съвместна акция под ръководството на Специализираното звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура (СГП). В него взеха участие и Ваня Стефанова, ръководител на отдел „Антикорупция“ към СГП, Явор Друмев, дирекция „Противодействие на корупцията“ в ДАНС и Ивайло Крумов от икономическа полиция, МВР.

Задържаният служител е от териториална дирекция на НАП в София, тя е инспектор в в Дирекция "Контрол", отдел "Ревизии". Лицето е поискало подкуп в размер на 2000 лв. като е получило 1000 евро. Сигналът за поискания подкуп е подаден от чужд гражданин. Той е обслужвал чужди инвеститори в България, като е предоставял счетоводни услуги. Тези фирми са били притискани и изнудвани от данъчните служители, за да се съставят съответните актове, както биха желали с по-малки санкции самите фирми, обясни Румяна Арнаудова.

В рамките на по-малко от 24 часа след подадения сигнал, на 29 февруари, след съвместните действия на прокуратура, ДАНС и МВР данъчният, поискал подкупа, е задържан за 72 часа. В операцията са били използвани по неотложност и СРС-та. На лицето ще бъде поискана най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“. Наказанието, което може да получи служителят на НАП е от 3 до 10 години лишаване от свобода и глоба от 10 хил. лв., както и невъзможност да работи в държавната администрация.

Румяна Арнаудова коментира още, че разследването продължава, а прокуратурата подозира йерархия в корупционната дейност извършена от задържания данъчен. От разследващите органи ще проверят дали е имало сдружаване от служители на НАП, извършващи такава незаконна дейност, като ще работят по всички версии. След претърсване в дома на служителката са открити няколко хиляди лева, освен получения подкуп. В кабинета й в НАП са намерени документи от ревизията на дружеството.

Скандалното в случая по думите на разследващите органи е това, че служителката на НАП е настоявала бързо да получи подкупа от 2000 лв. , тъй като заминавала на почивка в Куба. Тя е заплашила чуждия гражданин подал сигнала, че актът е най-малкото, с което може да навреди на дружеството и може да запорира сметките му. Той пък е бил посъветван да не подава сигнал, защото нямало смисъл – в България нещата така се случвали под масата, разказа Ваня Стефанова.

Прокуратурата, ДАНС и МВР се обединиха в апел към обществото да сигнализират при нередности. Те увериха, че органите на реда имат капацитета и необходимата координация помежду си да противодействат на корупцията - „Подавайте сигнали, ние ще си свършим работата“.

"Много радостно е за нас, че чуждите граждани имат вяра в институциите. Ние имаме волята, капацитета и реалните възможности да действаме незабавно, законосъобразно и с отлични резултати", заяви говорителят на главния прокурор.

По думите ѝ, сигналът е подаден от чуждия гражданин до министъра на финансите, може би защото не е бил наясно кои са компетентните служби. Като също помоли за помощ от страна на обществото, за да се пребори държавата с корупцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама