Драгомир Стойнев: 80 лева се досвидяха на управляващите за българските деца

17:26, 02 мар 16 / Политика 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Точно 80 лева, толкова се досвидяха на управляващите да дадат на българските деца, чиито майки редовно са си плащали осигуровките. Искахме обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 340 лева да стане 420, колкото е минималната работна заплата, управляващото мнозинство го отхвърли”, коментира днес Драгомир Стойнев, старозагорски депутат от „БСП лява България”. „Абсурдна е позицията на бивши "социални съмишленици", прескочили в АБВ. Било популизъм. Не, това е насърчаване на българките, които работят и си плащат данъците. Популизъм е вредната политика на излизване на безсмислени социални помощи със спорен ефект! Но за това никой не смее да се обади”, допълни социалистът.

Мнозинството отхвърли предложението на „БСП лява България” за обвързване на обезщетения за деца с минималната работна заплата

„Не зная от какво се страхуват колегите от мнозинството. Става въпрос да се увеличи обезщетението за отглеждане на деца от 1 до 2 години на тези 39 хил. работещи български майки до размера на минималната работна заплата”, каза още Стойнев.

По думите му е трябвало да има още два доклада – на Комисията по бюджет и финанси и на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. „0т 14.10.2015 г. до сега двете комисии явно не са могли да излязат с такива. Това е недопустимо”, категоричен бе бившият министър на икономиката и енергетиката. Той подчерта, че това е още по-нелогично, когато имаме най-големият демографски срив в Европа и българската нация е най-бързо изчезващата, без да има война или епидемия.

 „Когато трябва да покажем отношение към българските майки и семейства – тук не си правим труда 4 месеца да разгледаме този законопроект”, заяви Стойнев. „Вместо отново да замразявате това обезщетение, приравнете го с минималната работна заплата”, призова депутатът от Левицата.

Стойнев обясни, че ако не се приемат, тези промени ще се каже на майките: „Вие за нас не сте приоритет. Българските деца не са приоритет”. Според него защитата на децата и на българското семейство трябва да е ключов приоритет за всички партии. „Тези деца не гласуват, те искат само държавата да има отношение към тях”, категоричен бе Стойнев. Той припомни, че българските майки са били на протест, но недоволството им е загърбено от управляващите.   ”Става въпрос за 19 млн. лв. за българските деца. Може да теглим 16 млрд. лв. дълг за обществени поръчки и проекти, но не и за майките и децата”, възмути се Стойнев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама