Увеличиха таксите в Софийския университет, правистите ще плащат по 739 лв.

18:44, 02 мар 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ реши да увеличи таксите за студентите си. Това стана ясно след заседание на Академическият съвет, съобщиха от учебното заведение.

Приетото увеличение ще важи само за новоприетите студенти и няма да засегне настоящите, започнали обучението си преди учебната 2016-2017 г. Таксата за кандидатстване се запазва и ще бъде като миналогодишната.

Студентският съвет при Софийския университет „Св. Климент Охридски" се обяви против повишаването на семестриалните такси. Студентите са категорични, че са готови да излязат на протест срещу ръководството с цел отмяна на това решение независимо дали се отнася за настоящите или бъдещи студенти.

Годишните такси за обучение няма да бъдат увеличени единствено във факултетите по медицина и по химия и фармация. Те ще останат в размер от 925 лева за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ и по 720 лв. за специалностите в професионално направление „Здравни грижи“.

Увеличението се отнася за всички останали 23 професионални направления, в които се обучават студенти. То ще бъде между 40 и 239 лв. за редовната форма на обучение и между 15 и 370 лв. за задочниците. Най-голямото увеличение ще бъде за задочното обучение в специалност „Педагогика“ от 115 на 485 лв., както и за редовно обучение в направленията „Право“ и „Международни отношения“ – от 500 на 739 лв.

От Академическия съвет на СУ обясняват, че таксите за обучение в по-голямата част от случаите остават далеч под възможния максимален размер според закона за висшето образование. Те уточняват, че студентските такси в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ не са увеличавани от 2008 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама