Офшорните компании ще могат да имат до 10% от капитала на банки и медии

19:34, 02 мар 16 / Политика 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Офшорните компании ще могат да имат до 10% от капитала на банки, медии, застрахователни, пенсионни дружества и други, както и да участват в обществени поръчки. Това реши парламентът, който одобри на първо четене промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Мотивът за промяната е българското законодателство да отговаря на това в ЕС.

В края на 2013 г. Народното събрание прие изменения в Закона за икономическите и финансовите взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици, известен като закона за офшорките. С промените, предложени от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, в 28 сфери на икономиката се въвеждаха ограничения за участието на дружества, които са регистрирани в офшорни зони.

Така в закона беше забранено офшорки а участват в процедури за обществени поръчки, в приватизационни сделки, в конкурси за получаване на концесии, за придобиване на държавно или общинско имущество, в процедури за получаване на лиценз за кредитна институция, застрахователно или пенсионно-осигурително дружество, данъчен склад по Закона за акцизите и данъчните складове, хазартна дейност, учредяване и придобиване на участие в професионален спортен клуб, издател на периодични печатни произведения и други.

Според промените, ако офшорните фирми притежават до 10% от капитала на една компания, забраните в закона за участие в обществени поръчки, приватизационни сделки, публично-частно партньорство, получаване на концесия, както и на лиценз за извършване на редица дейности няма да се прилагат. Предвиждат се и изменения по отношение на дружествата в обхвата на закона, както становище има и от ЕК. В момента той засяга изключително голям брой лица, дори в случаите, когато дружество, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, няма никакво отношение към дейността на българската компания.

С одобрените промени на първо четене се регламентира и изискването за осигуряване на възможност за установяване на действителните собственици. В Търговския регистър е прието вече да се вписват обстоятелства и данни за дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, които пряко или косвено осъществяват или ще осъществяват дейност, за която се отнасят забраните в закона. Идентифициращи данни за действителните собственици на публични дружества обаче няма да се вписват.

Предстои второ четене на закона в парламента, на което промените да бъдат окончателно приети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама