Москов иска от правителството още 20 млн. лв. за ваксини

20:50, 02 мар 16 / Политика 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството да намери още 20 млн. лв. за закупуване на нужните количества ваксини за новородените, настояват от Министерството на здравеопазването. Това става ясно от проектопостановление публикувано на сайта на институцията за одобряване на допълнителни разходи в бюджета на ведомството до края на годината.

От мотивите става ясно, че средстава трябва да покрият пропуснатите имунизации през 2014-а и 2015-а, когато на няколко поредни търга не се е явил нито един кандидат. Посочва се още, че реимунизацията на децата на 16-месечна възраст е спряна от март миналата година заради липсата на достатъчно количества от 5-валентната ваксина. Това е довело до натрупване на голям брой неимунизирани граждани от различни възрасти.  

"В противен случай рискът от поява и разпространение сред неимунизираните на тежки ваксинопредотвратими инфекции е изключително висок“, предупреждават от министерството.

В проектопостановлението се казва още, че критично е било положението с 5- и 6-компонентните ваксини, с които се имунизират новородени от 2-рия месец след раждането. "Основна имунизация с тази ваксина до края на 2015 г. се осъществяваше единствено благодарение на дарение от Турция на 100 000 дози 5-компонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б като резултат от сключено междуправителствено споразумение за дарение“, пише в доклада.

Ваксините, които са били пропуснати е планирано да се поставят през 2016 г. , което от своя страна би оказало натиск върху бюджета на здравното министерство затова са и нужни тези допълнителни пари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама