Засега ситуацията по границите ни е под контрол

21:44, 02 мар 16 / Политика 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ситуацията по българските граници към момента е под контрол и не налага да бъде свикван Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), но това може да се промени, в случай на рязка промяна на ситуацията с миграционната вълна. Такова е заключението след проведената среща днес на президента Росен Плевнелиев и Националния оперативен щаб по миграционната криза.

Участниците в Националния оперативен щаб запознаха президента с предприетите действия в отговор на възможните рискове от засиления миграционен поток. Има подготвени планове за реакция и взаимодействие между институциите при различно развитие на ситуацията. 

Също така има изработени инструкции за взаимодействие между структурите на Българската армия и на „Гранична полиция“ в планираните дейности по охрана на държавната граница. Планират се и тренировки, на които ще бъдат отработени на място съвместните действия. За участието на Българската армия в превенцията на нелегалното преминаване на държавната граница вече са уведомени съседните страни и партньорите от НАТО. 

Участниците в срещата споделиха и позицията, че е нужно всички дейности за ограничаване на миграционния натиск върху българските граници да бъдат своевременно финансово обезпечени.

 Президентът Росен Плевнелиев е коменитирал, че ефективната защита на държавната граница не е в противоречие със спазването на човешките права. Трябва да се прави разлика между бягащите от войни и тези, които просто търсят по-добри икономически перспективи. Държавният глава призова институциите да бъдат безкомпромисни към трафикантите на хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама