България чества 138 години от освобождението си

07:41, 03 мар 16 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес честваме 138 години от Освобождението на България от турско робство. Тържествени церемонии ще се проведат в цялата страна. На днешния ден през 1878 година в малкото градче Сан Стефано е подписан мирния договор, който слага край на руско-турската война и поставя началото на третата българска държава.

На 12 април 1877 г. Русия обявява война на Османската империя. С напредването на бойните действия ключови се оказват битките за Плевен и на връх Шипка. В героичните сражения под върха участва цялото Българско опълчение с малобройни руски отряди, съставени от войници от различни националности. Защитниците на прохода са постоянно подпомагани от българското население, което изминавало изключително трудния път към върха от подножието, за да занесе на опълченците необходимите провизии, да им донесе новини и да им вдъхне кураж. Там в битката се решава изходът от войната. Ордите на Сюлейман Паша са спрени и той не успява да излезе в гръб на руската армия и да слее войската си с тази на Осман паша окопала се в гр. Плевен.

София е освободена от ген. Йосиф Гурко. Първите части от Западния отряд на руската армия навлизат в града в ранния следобед на 4 януари 1878 г. Около 14:00 часа в София влизат първите руски части. Генерал Гурко е посрещнат триумфално, а в църквата „Света Неделя” е отслужен тържествен молебен.

В София, в катедралата „Св. Александър Невски” патриарх Неофит ще възглави Заупокойна молитва за отдалите живота си за освобождение на България. След това патриархът ще отслужи Благодарствен молебен за благоденствието на българския народ.

Днес президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще вземе участие в тържествената програма в София, с която ще бъде отбелязан Националният празник на България 3 март. От 11.00 часа държавният глава ще присъства на тържествената церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата, по случай 138 години от Освобождението на България.

В церемонията ще участват също началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов и заместник-началникът генерал-майор Пламен Атанасов.

По-късно от 18.30 часа на пл. „Народно събрание“ в София ще се състои тържествената проверка-заря по повод Националния празник на България. Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. Държавният глава ще произнесе слово, а тържествената проверка, с която ще бъде почетена паметта на падналите за свободата на България, е с начало 18.50 часа.  

В Централния военен клуб от 19.30 часа зала "Концертна" пък ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава

Вицепрезидентът Маргарита Попова пък ще участва в честванията на връх Шипка по повод Националния празник то е с начало 11.30 часа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама