Пловдив чества 138 години от Освобождението на България

07:43, 03 мар 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Честването на 138 години от Освобождението на България ще започне в Пловдив от сутринта. В 11 часа Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен в катедралния храм "Света Богородица".

Тържествената церемония с полагане на венци и цветя започва в 12 часа пред паметника на руските освободители на Бунарджика. Пловдивският монумент е първият, издигнат у нас в памет на освободителите.

Празничната програма ще продължи с концерт на "Биг Бенд Пловдив" от 16 часа пред сградата на Общината.

За празненствата по случай националния празник в Пловдив е делегация от побратимения руски град Санкт Петербург, водена от вицегубернатора Сергей Николаевич Мовчан.

Тържествена военна заря-проверка по повод националния празник Трети март ще има за пръв в Пловдив тази година. Тя ще започне в 18.30 часа на площад "Централен", пред Военния клуб, уточниха от Община Пловдив.

Военната церемония не предвижда поднасяне на венци и цветя. Три роти от пловдивски поделения ще се включат в заря-проверката редом с представителни роти, духов оркестър на Военновъздушните сили, факлоносци и знаменосци.

Слово ще произнесе бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68-а бригада "Специални сили". С минута мълчание ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата на България. Предвидена е и 5-минутна заря.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама