Тютюнопроизводители: Земеделското министерството да защити интересите ни

07:44, 03 мар 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тютюнопроизводители търсят съдействието на Министерството на земеделието и храните за предстоящата Седма конференция на страните по Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ). Тя ще се проведе през ноември в Индия.

Тютюнопроизводителят и председател на браношовата организация в Североизточна България Вилдан Шабанова коментира пред Topnovini.bg, че на този форум българските производители се нуждаят от защитата и подкрепата на Министерството на земеделието.

Във връзка с българското участие на него, от Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 са изпратили писмо до зам.-министъра на земеделието д-р Цветан Димитров.

Тютюнопроизводителите искат повече информация за провелата се в началото на февруари в Анталия среща на Работната група по РККТ.

Стопаните се интересуват от обсъденото на нея намаляване на съдържанието на никотина в тютюна.

Вилдан Шабанова допуска, че заради съвпадения на няколко ангажимента на министерството, на тази работна среща не е имало български представители.

Затова е от изключителна важност да се определи кой ще представлява българската страна на срещата в Индия и как ще се защитат интересите на заетите в сектора тютнопроизводство българи.

Тя обясни, че Световната здравна организация настоява за ограничаване на тютюнопроизводството.

Не искат да се работи  най-вече ориенталския тютюн, не се знае по какви причини, заяви Вилдан Шабанова, като обясни, че вижда зад това икономически интререси.

Тя добави, че този вид се гледа предимно в Европа - България, Турция, Македония и Гърция.

Широколистният тютюн „Виржиния” пък се гледа най-вече в Америка, в Бразилия и  Италия с приоритет е сортът „Бърлей”.

Производството на тези сортове обаче е много по-голямо. По думите на председателя на тютюнопроизводителите само Бразилия изкарва на пазара 800 хил. тона продукция.

В България цифрата е 22 хил. тона годишно.

Ако се въведе ограничение на ориенталския тютюн това би довело до сериозна криза в сектора, тъй като другите сортове се отглеждат трудно в България.

„Виржиния” се гледа в Южна България. 69 фирми само работят сорта, тъй като той изисква специални камери за сушене, както и напояване, обясни Вилдан Шабанова. Тя допълни, че в нашия регион най-добре вирее ориенталският тютюн.

Искаме министерството на земеделието да защити интересите на тютнопроизводителите, категорична е Вилдан Шабанова. Това може да стане с ясна позиция, която да се представи на предстоящата Седма конференция на страните по РККТ.

Само в Североизточна България около 10 000 семейства разчитат на тютюна като препитание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама