Област Добрич отбелязва тържествено Националния празник на България

08:41, 03 мар 16 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С редица прояви Община Добрич отбелязва една от най–значимите дати на България – 3 март. Тържествата, посветени на 138-годишнината от освобождението на България от турско робство, ще започнат с панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет в храм “Св. Георги”. От 10,30 часа на паметника на хан Аспарух и Костница на загиналите руски воини ще започне тържествен ритуал с отдаване на военни почести на загиналите за Освобождението на България. Празничен концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с участието на първокласници от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ ще започне от 12 часа на площад „Свобода”. От 9 до 17 часа е обявен Ден на отворени врати в Регионалния исторически музей, Музея в градския парк, Военно гробище музей, Дом-паметник „Йордан Йовков“. Ден на отворени врати ще има от 11 до 16 часа в Художествената галерия, където могат да се видят изложбите „Фрагменти от историята на България“ – живопис и графика от фонда на галерията, и „Личности“ – живопис, графика и скулптура от фонда на галерията. От 11,30 до 12,30 часа ще има мултимедийни прожекции. От 9 до 16 часа ще се поднасят цветя на паметници в града.

По традиция, с цветя, тържествено слово, възрожденски песни в изпълнение на дамите от клуб „Отдих“ и рецитал, изнесен от децата на ОУ „Димитър Минчев” в с. Паскалево ще бъде отбелязан Националния празник Трети март. Пред Могилата на черната батарея, издигната от признателните българи в памет на загиналите за освобождаването на с.Паскалево руски воини, ще се преклонят и поднесат венци и цветя, кметът на Община на Добричка инж.Тошко Петков, кметският екип на община Добричка,  общински съветници , както  и жители и гости  на село Паскалево.

Община Каварна организира общоградско поклонение по повод Националния празник на Република България. 138-годишнината от освобождението на България от турско робство ще бъде отбелязана пред Мемориала на руските войни „Костница” от 11,00. В салона на НЧ „Сългасие-1890“ от 18,00 часа ще се играе спектакълът "Ти, кой си?" - театрална приказка по новооткрит исторически документ написан от Георги Раковски. Кметът на Община Балчик Николай Ангелов отправи покана чрез страницата си във Фейсбук  към балчиклии да изпълнят заедно Химна на България. Той ще прозвучи в церемонията по издигане на националния флаг в центъра на града на 3 март. На националния празник ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на героите, паднали за Отечеството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама