Забраниха на протестиращи да блокират пътя към границата с Румъния

08:53, 03 мар 16 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Забрана да бъде блокиран международният път за Румъния при Дуранкулак е издал със своя заповед кметът на Шабла Мариян Жечев, съобщи той за Topnovini.bg. Информирал е за това началника на полицейското управление и Агенция „Пътна инфраструктура”.

Искането за блокадата бе на три каварненски фирми, които не са получили дължимите им суми за  ремонт и обновяване на стадиона в Шабла от фирмата-изпълнител – „Теракоминженеринг”. Те бяха поискали пътят към Румъния при Шабла ще бъде блокиран на 3 и 4 март, от 10 до 12 часа.

Мариян Жечев обясни, че той не може да позволи този протест, не само защото става въпрос за националния празник, за блокиране на международен път, който се ползва както от български, така и от чужди граждани,  но и защото по този начин биха се ограничили правата на другите граждани.

Кметът е предложил протестът да бъде на друго място – на паркинга на стадиона, но фирмите не са приели. Настояли са той да бъде на международния път при входа на Шабла.

Градоначалникът обясни, че се е опитал да тушира противоречията между „Теракоминженеринг” и местните фирми, но към момента до решаване на проблема не се е стигнало. По негова информация, има отправена покана от „Теракоминженеринг” за сключване на писмено споразумение за уреждане на тези отношения, но строителните фирми не са пристъпили към това.

„Най-правилното решение е да се обърнат към единствения арбитър в такива случаи – съда”, обясни кметът. Община Шабла  все още има неизплатени към „Теракоминженеринг” 314 000 лева за ДДС, но без съдебно решение той не може да спре изплащането на тези суми и да ги насочи към местните строителни компании, на които „Теракоминженеринг” дължи за изпълнение на дейности или доставка на услуги.

Фирмата-изпълнител – „Теракоминженеринг”, с регистрация в Пловдив, е получила за поръчката 4,3 млн. лева, като тя е по европейски проект. Парите са взети на 19.12.2015 г., но не са платени.

Неотдавна управителят на една от потърпевшите фирми „Логос” – Илия Чакъров, коментира, че е писал писма до всички, включително до посланици от ЕС, до Парламентарни групи, но никой не е обърнал внимание. „Ние тук разчитаме на тези пари, които сме си ги изработили и няма да търпим да се подиграват с нас”, заяви Чакъров пред медии. „Не сме само ние! Има много фирми от Каварна и Шабла, които работиха и сега са пред фалит. Това, ако не е беззаконие, не знам какво е закон вече. Затова и отиваме на тази крайна мярка”, ка още той. По думите му, местните фирми от Шабла и Каварна имат да получават около 300 000 лева от "Теракоминженеринг" ЕООД.

Проектът "Развитие на спорта в община Шабла – реконструкция и доизграждане на стадион и парков комплекс в гр. Шабла, община Шабла" се финансира по Програмата за развитие на селските райони и е на стойност 5 539 842.лв. без ДДС.

Проектът бе за рехабилитация на наличната и изграждане на нова спортна инфраструктура. Той предвиждаше изграждане на игрища за футбол, минифутбол, волейбол и баскетбол, петанк, тенис корт и трибуни за зрители, обособяване на зона за тенис на маса на открито. Скейт парк, фитнес на открито и съоръжения за катерене  трябваше да допълнят възможностите за спорт на открито.

Изпълнител на строително-монтажните работи по проекта е ДЗЗД "Шабла Спорт 2015", обединение между "Теракоминженеринг" ЕООД - Пловдив и "Динамик Ресурс" ООД.

Обектът е приключен в края на миналата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама