Доналд Туск ще се срещне с премиерите на Турция и Гърция, за да обсъдят бежанската криза

09:08, 03 мар 16 / Свят 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Европейският съвет Доналд Туск е на посещение в гръцката столица Атина, за да се срещне с премиера Алексис Ципрас. По-късно през деня в Анкара той ще се срещне с турския премиер Ахмет Давутоглу преди срещата на върха между ЕС и Турция, посветена на кризата с мигрантите. Припомняме, че Евросъюза договори план за действие с южната ни съседка, предвиждащ на страната да бъде предоставена помощ за бежанците в размер на 3 млрд. евро в замяна на възпиране на мигрантските потоци към Европа.

Визитите на председателя на ЕС са част от програмата му за намиране на начин за управление и разрешаване на бежанската криза.

В сряда Туск се срещна с македонския президент Георге Иванов, с когото обсъдиха проблемите на гръцко-македонската граница. Там от дни са струпани над 10000 мигранти, след като Македония реши да въведе строг граничен контрол. В Скопие Туск каза, че Европейският съюз не бива да оставя Македония сама в трудната ситуация с мигрантите и трябва да ѝ окаже помощ в тази криза, която е "изпитание за единството и предизвиква напрежение в ЕС и региона". Той подчерта, че държавите членки трябва да се мобилизират за решаване на хуманитарната криза в Гърция и другите балкански страни, да засилят защитата на външните граници на ЕС и да повишат функционалността на приемните центрове за бежанци в Гърция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама