Шуменци честваха тържествено 3 март (снимки)

11:21, 03 мар 16 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С панихида в памет на загиналите войни и опълченци за Освобождението на България в Шумен започнаха честванията по повод 3 март. Заупокойната молитва бе отслужена в храм “Свето Възнесение Господне” от 9.30 часа.

Половин час по-късно пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад “Кристал” се проведе военен ритуал по поднасяне на венци и цветя.

На честването присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов и заместниците му, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, областният управител Донка Иванова, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, директорът на филиала на Медицинския университет проф. Соня Тончева, представители на обществени институции, военни, много граждани.

Преподавателят от Шуменския университет и зам.- ректор доц. Константин Константинов произнесе тържествено слово и подчерта, че без съмнение датата, която ни обединява като народ, това е 3 март.

„В този ден се гордеем с епопеите на Шипка и Априлското въстание, с подвига на Съединението, с акта на Независимостта. Отдаваме почит към хилядите руски войни и доброволците от много други народи: румънци, финландци, поляци, украинци, сърби, черногорци, естонци, литовци, латвийци и други войни, загинали в освободителната за българите Руско-турска война от 1877-1878 г.“, каза доц. Константинов.

Историкът припомни, че Трети март е естествен завършек на нашата национална революция, взела през годините толкова жертви. На тази светла дата България се завръща на картата на Европа. Договорът от Сан Стефано, сбъднал вековната мечта на българина за свобода, и днес продължава да бъде ярък спомен в съзнанието ни, който ни помага да заличим горчивината от последвалия несправедлив Берлински конгрес.

„Днешният празник е ден на заслужена национална гордост, защото Българското освобождение не е подарено, а извоювано. Затова, 138 години по-късно, нека да сведем глава в признателност и да помним, че делото на тези родолюбци и първостроители на съвременна България трябва да бъде продължено“, завърши словото си доц. Константинов.

От името на кмета на Шумен Любомир Христов, на хората на площада бяха раздадени 50 национални флага и 200 знаменца.

В 10.30 часа бе тържественият ритуал по издигането на националния трибагреник пред сградата на Община Шумен.

Честването продължава с празничничен концерт “На теб, Българийо” по повод Националния празник в залата на Младежкия дом. 

Днес пред всички паметници и паметни плочи, посветени на видни възрожденци и загинали в освободителната Руско-турска война от 1877-1878 година в Шумен и селата от общината, бяха поднесени венци и цветя в знак на почит и признателност пред паметта на героите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама