33-метров трибагреник спуснаха от покрива на шуменската болница

11:53, 03 мар 16 / Култура 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първа шуменска чета „Панайот Волов” – част от патриотичното сдружение „Пазители на българщината”, отново спусна огромен национален трибагреник на фасадата на МБАЛ-Шумен. Инициативата е по повод 138-та годишнина от Освобождението на България и в подкрепа на националната кампания „Да развеем българското знаме!”.

Знамето е с размери 33 м дължина и 4 м ширина и бе спуснато на специална церемония.

Директорът на шуменска болница д-р Атанас Атанасов поздрави всички с националния празник на България и заяви,че е горд трибагреникът да бъде поставен на най-високата сграда на лечебното заведение.

Войводата на шуменската чета Елена Андерсен каза, че е важно да помним традицията и българщината.

Идеята ни е когато човек мине и види знамето, да се почувства горд, каза тя и допълни, че задължение на всички е да възпитават децата си в добродетелите, завещани от предците.

Началото на спускането на знамето бе дадено от гърмежи на възрожденски пушки, а стотици балони в цветовете на трибагреника полетяха в небето.

На събитието присъстваха кметът Любомир Христов, зам.-кметовете на Община Шумен, областният управител Донка Иванова, заместниците й, лекари и граждани.

Миналата година на националния празник шуменската чета с войвода Елена Андерсон за първи път осъществи инициативата, като от покрива на болницата вертикално по фасадата й с участието на местни алпинисти бе спуснато българското знаме с размери 25 м дължина и 4 м ширина.

Поривите на вятъра и атмосферните условия обаче си казаха думата и след 10 месеца се наложи трикольорът да бъде сменен. Както и първия път, внушителният национален флаг е дарение от местния бизнесмен Климент Климентов – един от учредителите на Сдружение „Пазители на българщината”. Осъществяването на идеята е негова лична патриотична задача за 2016 година, която той е поел пред организацията като подвойвода на шуменската чета „Панайот Волов”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама