Митрополит Николай: Истината ще ни направи свободни

13:01, 03 мар 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Големи скърби и изпитания преживя нашия народ през 5-вековното робство. Вярата победи робството. Но тя беше оная светлина, която озаряваше пътя, душите и сърцата на нашия народ. Защото "не се гаси туй що не гасне". Истината ще ни направи свободни е казано в Свещеното писание". Това каза пловдивският митрополит Николай по време на тържествения молебен по случай 138 годишнината от Освобождението на България.

В  обръщението си към миряните Негово високопреосвещенство каза, че всички са длъжни да си спомнят жертвата на тези, които са дали  живота си за свободата на Отечеството. "Това са всички руски, украински, грузински, молдовски, беларуски, румънски, финландски и другите войни. И българските опълченци, пред които се прекланяме, и от чийто добродетели на вяра и родолюбие се насърчаване", заяви още владиката в храма „Света Богородица“.

В словото си митрополит Николай подчерта, че никой не може да изгаси пламъка на вярата в сърцето на българския народ. "Всякога светата православна църква, във всеки едни храм, отправя молитва за душите на загинали за свободата. И всякога църквата се моли Бог да пази България", допълни митрополитът.

Много пловдивски политици загърбиха личните си битки и застанаха един до друг в храма. Кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на БСП в Пловдив Георги Гергов бяха само част от тях. На молебена присъства и делегация от побратимения на Пловдив руски град Санкт Петербург, водена от вицегубернатора Сергей Николаевич Мовчан.

"Между нашите два народа има един неразрушим мост, една неразривна връзка-светата православна вяра. Тя беше мотивацията на всички ония войни които положиха душата си за свободата на нашия народ. Бог да благослови православния руски народ", поздрави делегацията владиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама