Пред мемориала на Хан Аспарух Добрич почете героите от Освобождението

13:05, 03 мар 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пред мемориала на Хан Аспарух в Добрич се състоя поклонението по повод 138-ата годишнина от Освобождението от турско робство. В него участваха политици, общественици и жители на Добрич и областта.

Почетен караул на Военноморските сили отдаде почести. С ритуал по вдигане на знамената, едноминутно мълчание и цветя официалните лица и гражданите почетоха героите, дали живота си за свободата на Отечеството преди 138 години. Венци и цветя поднесоха на паметника на създателя на българската държава и на костницата на руските войни, загинали за свободата.

„На Трети март България отново се връща на картата на Европа. Няма по-сигурен ключ към победата от народното обединение. Титаните на Възраждането правят точно това, за да бъде извоювана свободата”, каза в словото си на общоградското тържество за 138-ата годишнина от Освобождението кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той призова да не се забравя, че свободата е изкована от саможертвата на хиляди идеалисти.

„Трети март е особена дата в историята на държавата ви. С подписването на мирния договор през 1878 г. в Сан Стефано се слага край на 500-годишния гнет и се връща независимостта на България. Историята е установила, че 200 хил. руски войни останаха по българските земи завинаги. Те изпълниха своя християнски дълг и затова ние трябва да носим паметта за тях в сърцата си”, каза в словото си вицеконсулът на Русия в генералното консулство във Варна Галина Петровская. Тя поднесе поздрави от името на генералния консул Сергей Лукянчук към добричката общественост по повод националния празник. И подчерта, че Руската федерация и консулството благодарят на Добрич за отношението към паметта на руските войници и паметниците. Ние трябва да пазим мира. „Руската федерация и страните в Европейския съюз не са в най-добри отношения, но Русия е отворена да си сътрудничи със страните на базата на международното право. Русия е отворена за диалог и икономически отношения с тези страни, които имат желание. Желая успех на българския народ, здраве и щастие в семействата на българите. Да пазим мира на земята“ – пожела дипломатът.

По-рано днес в храма "Свети Георги" бе отслужена панихида за загиналите, както и празничен водосвет. Деца и възрастни полагат венци и цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, хайдут Пейо Буюклията, генерал-лейтенант Аполон Цимерман, на алеята на опълченците във военното гробище-музей и на други паметни места в Добрич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама