Георг Спартански: Руската армия освободи България!

13:07, 03 мар 16 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Руската армия освободи България. Но свободата на България, на Плевен, не ни е поднесена на тепсия, не ни е подарена. Защото преди да дойдат руснаците, в името на светлата идея костите си са положили стотици хиляди българи. Преди тях са били Бенковски, Левски, Ботев, Филип Тотю, Райна Княгиня, Стефан Караджа, хилядите знайни и незнайни български герои, изградили основите на тази наша свобода“. Това заяви кметът на Плевен Георг Спартански в речта си, произнесена на тържествената церемония по повод 138 години от Освобождението.

Той допълни, че България заслужено отдава нужната признателност към големия руски народ, положил кръв и усилия за нашето освобождение. Кметът припомни, че ние също сме дали много на Русия – словото, буквите и християнството.

„И това е нещо нормално, между братски народи с близки съдби, култури и вяра. Така да гледаме към бъдещето, да бъдем равни на другите европейски народи. Да живеем в мир и съгласие с всички наши съседи, без насадена омраза и недоверие“

Градоначалникът разкритикува напъните на определени кръгове да изопачават българската история, с изкривяване на фактите и търсене на нови термини:

„В дните около нашия национален празник, отново започват дискусии били ли сме под робство, били ли сме под иго, било ли е владичество. Търсят се термини, обясняваме си неща, за които историците и хората на перото отдавна са казали своята тежка дума. В ден като днешния, е непродуктивно да терзаем душите си между различните политически позиции, които всеки има право да изповядва. Да ръсим квалификации по отношение на това кой какъв „фил“ е: американофил, германофил, русофил... Аз мисля, че всички ние трябва да бъдем българофили. Да обичаме България и да не мразим никого, защото само така можем да сме истински демократични. Бог да пази България! Честит празник!“, завърши словото си Георг Спартански.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама