Бургас отдаде чест на освободителите (снимки)

13:27, 03 мар 16 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас се преклони пред подвига на тези, които са дали живота си за Освобождението на България от османско иго, предаде репортер на Topnovini.bg.

Тържествата започнаха от площад „Атанас Сиреков”, където хиляди граждани станаха свидетели на традиционния за 3 март ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и на Бургас. Сред присъстващите бяха областният управител Вълчо Чолаков, неговите заместници, зам.-кметове на общината, представители на политически партии, общественици, ученици от 12 училища.

В традиционния военен ритуал взеха участие представителни роти от военноморските, сухопътните и вонновъздушните поделения от Гарнизон Бургас. Командващ парада беше капитан-лейтенант Калоян Попов, а строят беше приет от комодор Мален Чубенков – началник на гарнизон Бургас и командир на Военноморска база – ВМС. Знамената бяха издигнати на пилоните пред Общината под звуците на българския химн, изпълнен от духов оркестър.

Половин час по-късно бяха положени венци и цветя пред Паметника на руския лазарет и Паметниците на българските възрожденци в Морската градина. Същото се случи и с тържествен ритуал пред Паметника на руските освободители. Там беше отслужен и водосвет от бургаски свещеници. Сред присъстващите бяха почетните консули на Русия у нас Тонко Фотев и на Израел Орлин Мандов. Представители на турското консулство в Бургас не бяха забелязани.

Големият отсъстващ на тържествата беше кметът Димитър Николов. От общинския пресцентър казаха, че бил извън Бургас по работа.

Градоначалникът обаче не пропусна да честити на бургазлии официалния празник на страната. Той направи това чрез обръщение, публикувано в сайта на Община Бургас.

„…На този ден нека бъдем горди, че не сме получи свободата си даром и да си спомним героите от Копривщица, Перущица, Брацигово, Батак, четниците на войводите Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Христо Ботев, стотиците български опълченци, които с кръвта и живота си извоюват правото на нас, българите, да сме свободни. Нека на този ден сведем чела и се поклоним пред всички знайни и незнайни воини, отдали живота си за българската, за нашата, свобода“, написа Димитър Николов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама