Разград се поклони пред подвига на героите на Освобождението

13:30, 03 мар 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки граждани на Разград се включиха в общоградското честване на 138-ата годишнина от Освобождението на България, което се състоя на площад „Възраждане”. 

Празникът започна с церемония по издигането на националния трикольор от двама от най-новите носители на приза „Почетен гражданин на Разград“ Иво Владимиров и Пламен Панчев. 

На тържеството присъстваха кметът д-р Валентин Василев и неговите заместници, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, областният управител Манол Кившанов, зам.-областният управител Нурие Црънгалова, народният представител Михаил Тодоров, архиерейският епископ отец Георги, представители на общинската и на областната администрация, общински съветници, граждани. 

В словото си по повод Националния празник на страната – 3 март кметът д-р Валентин Василев отбеляза, че този ден е ярък, той осветява нашия път вече 138 години, изпълва ни с радост, достойнство и уважение.  

Той посочи още, че тази дата е празник на миналото, на настоящето и на бъдещето и е закодирала в себе си толкова много, толкова силни моменти и личности. „Знаейки днес трънливия път, който дедите ни са извървели, наше задължение е да бъдем достойни потомци, горди наследници на всички онези, загинали за Освобождението българи и съюзници”, добави кметът.

Поздрав към присъстващите със свое изпълнение отправиха танцьорите от Средношколската танцова формация "Лудогорска младост" към Капанския ансамбъл. 

В знак на признателност пред подвига и саможертвата на загиналите за свободата на България венци и цветя пред Мавзолея-костница положиха кметът и председателят на Общинския съвет в Разград, областният управител, народният представител Михаил Тодоров, представители на държавни институции, политически  партии, учебни заведения, неправителствени организации и много граждани.

В деня на Националния празник, два от музеите в Разград са с вход свободен. Разградчани и гостите на града могат да посетят днес музей "Абритус" и къща - музей "Станка и Никола Икономови", музей „Абритус” ще работи и утре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама