Интелектуалци тръгват срещу модела #КОЙ с манифест "За Републиката" (ВИДЕО)

14:13, 03 мар 16 / Политика 25 633 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Манифест "За Републиката" представиха Евгений Дайнов, Александър Кьосев, Антоний Тодоров и Огнян Минчев, както и още 26 инициатори, предаде репортер на София Topnovini.bg. Събитието се проведе в клуб „Перото“, НДК, където присъстваха интелектуалци, общественици, представители на неправителствени организации и граждански движения. Амбицията им е да преборят модела #КОЙ. Те уточняват, че не правят нито лява, нито дясно платформа и призовават гражданите "да се съберем, за да спасим своята Република и да прогоним узурпаторите на нашата свобода от нейните предели". 

Представянето на документа не мина и без лица от политическия живот. Дойдоха Радан Кънев и Гроздан Караджов от Реформаторския блок, както и Георги Кадиев, независим депутат, а също и лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. Сред гостите бяха и бившият правосъден министър Христо Иванов и бизнесменът и собственик на медии Иво Прокопиев. Както и следователят Бойко Атанасов, който получи поздравления от Евгений Дайнов за това, че не е замълчал и е проговорил за нередностите в прокуратурата.

Въпреки че всички те бяха призовани от авторите на манифеста да коментират съдържанието му и да дадат свои идеи, никой от по-горе изброените не взе думата. Това обаче не спря част от посетителите на "Перото" да се подпишат под манифеста. 

Дайнов откри събитието с новината, че „За Републиката“ е изпратен до президента Росен Плевнелиев и се очаква и той да го подпише. Общественикът определи паметната реч на председателя на ВКС Лозан Панов като момента, в който се е разбрало, че отново има чуваемост за различен и морален разговор за политика.

"Манифестът е отворен и всеки може да се присъедини към него на онлайн платформата му. Той има няколко цели. Една от тях е да покаже, че републиката е морална категория и да ѝ помогне да се "изправи", защото Меркел няма да дойде и да го направи вместо нас", заяви Дайнов. Друга негова цел била да предизвика дебат и обмяна на различни мнения за проблемите в България.

Очаква се инициативата да продължи и да последват още манифести и декларации, които да спомогнат за „овразумяване“ в говоренето за политика и „изправянето“ на държавата. Предвижда се всеки месец да има срещи по различни теми, като след това ще се излиза с документ, който да посочва конкретни проблеми. Целта на този документ ще е да се използва за оказване на натиск върху институциите. Изрично беше подчертано, че това не е политически проект и хората зад него нямат политически амбиции.

Дайнов беше категоричен, че има отлив от „варварските модели на управление“ у нас и се забелязва началото на преход в гражданското общество на несъгласие с установените управляващи кръгове.

Антоний Тодоров и Огнян Минчев подчертаха, че патриотизмът е „чувство за отговорност към бъдещето“. По думите им с този манифест се казва: „Родината има бъдеще“. Според Тодоров успехът на документа зависи от това дали ще успее да ентусиазира гражданите и да оказва натиск върху политиците. Той допълни, че с него инициаторите се опитват да върнат политиката в „моралните й релси“, иначе ни очаква „борба на корпоративно-частни интереси“.

Огнян Минчев отбеляза от своя страна, че обществото не е успяло да се възползва от протестите, за да си създаде свои лидери и структури за натиск. По думите му манифестът е точно такъв инструмент за натиск. Неговата мотивация за участие в създаването на документа е реалната възможност България да стане жертва на геополитическите борби и конфликти, които са се активизирали.

Културологът Александър Кьосев, съавтор на манифеста, опроверга „опорните точки“ по форумите относно документа, които по думите му скоро ще излязат и по медиите. Част от тях са, че „това са празни приказки“; „патос, зад който няма нищо“ и „клишета“. Кьосев каза още, че „когато в едно общество мерките и стандартите са променени, тогава е редно да се повтарят онези клишета, които са грозни истини и ние ще ги казваме“. Той допълни, че истината трябва да се повтаря и това е хубаво, защото обществото се страхува вече дори да изказва „клишета“.

След официалната част дойде и моментът на публиката. Борислав Сандов от „Зелените“, Жюстин Томс от ДЕОС, Люба Батембергска от организацията "Да спасим Карадере", както и представители от различни граждански и протестни организации за натиск взеха участие в дискусията.

Всички поздравиха авторите на манифеста и отбелязаха важността му. Беше изказано и мнението, че е крайно време "интелектуалците да вземат нещата в свои ръце". Темите, които бяха поставени за бъдещите срещи на дискусионния клуб са: „Свободното говорене и свободата на медиите“, заявена от Борислав Сандов; „Образованието и новите учебни програми“ от Люба Батембергска и „Справедливостта“ поставена от Тони Николов, редактор на портал "Култура".

В края на събитието авторите на манифеста заявиха, че не искат да накарат всички граждани да мислят като тях, а да ги стимулират да говорят и да изразяват различни мнения. Евгений Дайнов пък завърши с цитат от Аристотел: „От прекалено еднакви хора държава не може да се получи“.

Веднага след края се изви опашка от желаещи да подпишат манифеста и да получат копие.

Представяне на Манифест "За Републиката" - 11 часа, Литературен клуб "Перото" НДК в следващото видео

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама