Хиляди пловдивчани развяха трибагреници на Хълма на освободителите (снимки)

14:13, 03 мар 16 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди пловдивчани се изкачиха на върха на Хълма на освободителите днес, за да засвидетелстват почитта си и да положат цвете пред първия в България паметник в чест на Освобождението.

Навръх националния празник десетки български трибагреници се развяха в подножието на монумента. Млади патриоти издигнаха транспаранти с надписи "Ние помним кланетата" и имената на градовете мъченици Перущица, Батак, Панагюрище, Брацигово.

Невръстни малчугани притихнали изслушаха редом с родителите, бабите и дядовците си изпълнение на Вазовата ода "Опълченците на Шипка". С минута мълчание и падане на колене множеството почете паметта на героите, дали живота си за жадуваното Освобождение преди 138 години.

Сред официалните гости бяха вицегубернаторът на Санкт-Петербург Сергей Мовчан, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, лидери на политически партии, депутати, общински съветници, районните кметове, висши военни.

"Неслучайно през 1881 година пловдивчани са избрали този най-висок в чертите на града тогава хълм, за да издигнат първия в свободна България паметник в чест на тези, които отдадоха живота си за свободата. Оттук се вижда цялото тракийски поле, в което протича последната битка на Руско-турската война. Оттук се виждат и българските планини, където са позициите на въстаниците в Перущица, Брацигово и Панагюрище през пролетта на 1876 година. Оттук се вижда и Баташката планина, където гордите планинци избират смъртта пред робството", заяви в словото си кметът Иван Тотев.

Саможертвата на 30 хиляди българи принуждава Великите сили още на Цариградската конференция през 1876 година да вземат решение за възстановяване на българската държава, припомни градоначалникът. Година по-късно започва Руско-турската освободителна война, в която достоен принос имат българите. Старите войводи повеждат десетки планински чети в помощ на Руската армия. Самият Сюлейман паша пред съда след войната признава, че командването знае всяка негова крачка благодарение на хилядите си български разузнавачи, докато той не е разполагал с нито един български информатор. Повече от 10 хиляди са българските воини в 12-те дружини на Опълчението.

Трети март е денят на нашето заслужено национално самочувствие, на нашата заслужена национална гордост. Защото българската свобода не е подарена, а извоювана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама