Париж заплаши Лондон, че ще пусне бежанците от Кале, ако Великобритания напусне ЕС

14:14, 03 мар 16 / Свят 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Париж предупреди Лондон, че ще преустанови граничния контрол в лагера край Кале и ще позволи на мигрантите да преминат през Ламанша, ако Великобритания напусне Европейския съюз. Това  каза френският икономически министър Емануел Макрон в интервю за „Файненшъл таймс“, цитиран от Би Би Си.

Пред престижното издание Макрон повтори думите на британския министър-председател Дейвид Камерън, който каза, че лагерът за мигранти, известен като "Джунглата", в Северна Франция може да се прехвърли в Южна Великобритания, ако Обединеното кралство излезе от ЕС.

Макрон заяви, че ако британците гласуват на референдума през лятото за напускане на Общността, това може да сложи край на споразумението между двете държави, което позволява Великобритания да наложи граничен контрол на френската страна на Английския канал.

Наред с това френският финансов министър поясни, че страната му може да ограничи достъпа до единния пазар и ще приеме лондонските банкери, които искат да избягат от "неевропейска" Великобритания и да останат в Европейския съюз.

Коментарът на Емануел Макрон идва преди срещата на британския премиер Дейвид Камерън и френския президент Франсоа Оланд, на която ще бъдат обсъдени сигурността и мигрантската криза в Северна Франция.

В същото време френският министър по европейските въпроси Арлем Дезир обяви, че Великобритания ще предостави около 20 милиона евро допълнително финансиране за засилване на сигурността в Кале. Обединеното кралство вече предостави повече от 60 милиона евро за охрана на зоната около тунела и за борба с мрежите за трафик на хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама