Туск към икономическите мигранти: Не идвайте в Европа

14:30, 03 мар 16 / Свят 25 209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обръщам се с молба към всички потенциални нелегални икономически мигранти, където и да се намирате: Не идвайте в Европа! Не вярвайте на трафикантите. Не излагайте на риск живота и парите си. Всичко това е безполезно. Това каза председателят на Европейският съвет Доналд Туск по време на пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Двамата лидери се срещнаха в Атина в рамките на балканския тур на Туск заради кризата с мигрантите.

„Гърция или всяка друга европейска страна няма да бъде повече транзитна държава. Шенгенските правила ще влязат в сила отново”, поясни той и добави, че изваждането на Гърция от Шенген няма да сложи край на мигрантската криза.

„Гърция е част от Шенген, от еврозоната и Европейския съюз, и ще остане част от тях“, закани се Доналд Туск, цитиран от АФП.

По-късно днес той ще се срещне с турския премиер Ахмет Давутоглу в Анкара, където ще призове Турция да направи повече за спиране притока на мигранти към Европа. В петък евролидерът ще пътува и до Истанбул за разговори с президента Реджеп Ердоган преди срещата на върха ЕС-Турция на 7 март, на която акцентът ще падне върху бежанската криза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама